Usba Baklava 1993 yılında ortaklı bir semt pastanesi olarak faaliyete geçmiştir. Zaman içinde ortaklar ayrılmış ve tek bir yönetici ile yola devam etmiştir. Böylece tamamen baklava üretimine odaklanmış bir aile şirketi haline gelerek, bu sayede İstanbul’da birçok firmanın üreticisi olmuştur.Usta Ellerden Geleneksel Lezzet
Bugün Bahçelievler-Yenibosna’da faaliyet gösteren Usba Baklava; yılların deneyimini ve çalışma disiplinini, bir aile kuruluşu olmanın kazandırdığı sevgiyle harmanlamaktadır. Bu güç ile ürettiği baklavalarının lezzetini Türkiye’nin her köşesine ve dünyaya ulaştırmak için büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Ürün kalitesinden ve hijyen politikasından asla ödün vermemekte ve bu konularda oldukça titizlikle çalışmayı sürdürmektedir. Üretim teknolojilerini de yakından takip eden Usba Baklava; Osmanlı baklava sanatını bozmadan günümüze taşıdığı gibi, farklı lezzetlere ve yeniliğe açık çağdaş bir anlayış ile üretimde en iyi seviyeye ulaştığını kanıtlamaktadır.
Usba Baklava Osmanlı mutfak kültürünün profesyonelliğini ve Anadolu yeme-içme kültürünün doğal dokusunu bir araya getirerek sektörün ileri gelen firmaları arasında yerini almıştır. Baklavanın gerçek lezzetini katkısız ve doğal haliyle sunmaktadır.
İstanbul genelinde, servis kitlesini binlerce tepsinin üzerine taşıyan Usba Baklava, mutfağındaki profesyonel ellerden çıkan bu geleneksel lezzeti daha büyük bir kitleye ulaştırmak istemektedir. Bu amaç ile her geçen gün kendisini yenilemeye ve geliştirmeye; kaliteden ve baklavanın gerçek lezzetinden ödün vermeden üretim yapmaya devam etmektedir. Usba Baklava; sürekli ilerleme hedefiyle, kaliteyi kaliteli bir şekilde sunmaktadır ve sunmaya devam edecektir.
Usba Baklava’nın kurucusu ve aynı zamanda sektörün usta isimlerinden olan Mustafa Usluer; geçmişinden bugüne organik ürünlerin dışına çıkmadan katkı maddesiz, gerçek tereyağı ve şeker pancarı kullanarak üretim yapmıştır. Bu önemli geleneği yine aynı ustalıkla ve sağlıklı üretim çerçevesinde yaşatmak, geleceğe taşımak istemektedir.
Mustafa Usluer 1979 yılında Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul tahsilini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Sektördeki çalışma hayatı çok küçük yaşlarda başlamıştır. Gönül verdiği baklava sektörüne henüz 7 yaşındayken, çırak olarak adım atmıştır. İlkokul öğretmeni ile birlikte attığı bu adım ile okul hayatı ve çalışma hayatı aynı döneme rastlamıştır. Bu sayede hem okuluna devam etmiş hem de ailesine katkıda bulunmuştur.Mustafa Usluer
Koyduğu hedeflere adım adım ulaşmak için ciddiyetle çalışan Mustafa Usluer, daha 12 yaşındayken, Birecik’te çıraklıktan “usta” seviyesine ulaşarak bu alanda ciddi bir başarı yakalamıştır. Yine 12 yaşında, ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmiş ve sektördeki ilerlemesini burada da sürdürmüştür. İstanbul’da birbirinden farklı birçok büyük işletmede “Baklava Ustası” olarak çalıştığı günlerde kendi işletmesini açma kararı almıştır.
Mustafa Usluer; İstanbul’a geldikten sonra, hedeflediği hayallerine daha kolay ulaşacağını düşünmüştür. Bu noktada ise, 1993 yılında İstanbul-Yenibosna’da faaliyete geçirilen küçük pastanesine tüm mesaisini harcamıştır. Faaliyete geçirilen bu pastanede daha ilk aylarda bile, ürettiği baklavalar ile müşterilerin yoğun ilgisini çekmeye başlamıştır.
İstanbul’un çeşitli ilçelerinden Usba Baklava’nın ürünlerini tatmaya gelen firma müdavimlerinin artmasıyla, Mustafa Usluer toptan baklava imalatına geçme kararı almıştır. Bu yöndeki çalışmaları ile bir aile kuruluşu olan Usba Baklava, her geçen gün üretimini artırarak, bu geleneksel lezzeti kaliteden ödün vermeden sunmaya devam etmektedir.
Tatlı kültürü Osmanlı mutfağında oldukça önemli bir yere sahipti. Bu mutfakta görev alacak olan baklava ustalarında aranan ilk özellik profesyonellikti.Osmanlı’dan Bugüne Baklava
Bu sebeple mutfağın tatlı ustaları zeki, bilgili ve maharetli kişilerden seçilirdi. Baklava, büyük mevki sahibi ve beğeni düzeyi yüksek olan toplulukların sofralarına sunulurdu. Bu yüzden basit bir hamur tatlısı olmaktan çok ustalık gerektiren önemli bir mutfak ürünüydü.
Osmanlı Sarayı’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan baklava; özellikle Ramazan aylarında düzenlenen özel ziyafetlerin ve ikramlarla birlikte taçlanan görkemli sofraların vazgeçilmez tatlısıydı. Bu özel mutfağın profesyonel ustaları, tatlının şeker ihtiyacını doğal bal ekleyerek karşılıyorlardı.
Türk-Osmanlı yeme-içme kültürünü ve bu kültüre yönelik alışkanlıkları en iyi yansıtan mutfak ürünlerinden biri olan baklava, birçok çeşidi ile dünden bugüne ulaşmayı başardı. Mutfak kültüründeki bu önemli konumuyla da aşçılıktan ayrılarak kendi başına ayrı bir zanaat oldu.
Köylerde ve şehir yaşantısında hemen hemen toplumun her kesiminde, annelerin evlerde yaptığı tereyağlı, doğal şıralı, el emeği göz nuru baklavalar; özel günlerde, iftar sofralarında, düğünlerde veya devlet törenlerinde sıklıkla servis edildi. Baklava Osmanlı’dan günümüze sofraların lezzeti tartışılmaz, en önemli ve profesyonellik gerektiren tatlı ürünlerinden biri oldu.